Lakewood Residence

This project is an extensive renovation to an existing “Vancouver Special” — a generic, low-market house typical to this city. The renovation removed the existing interior walls, creating open living areas with large terrace doors opening to outdoor garden courts. Exposed wood framing and skylights replace what had been cramped dry-walled spaces.

A subsequent building phase has added a 400 sq. ft. accessory building housing a garage and studio and a completed garden.

The Lakewood Residence has often been cited as the precedent for renovating Vancouver Specials; it was been a featured project for open houses sponsored by the Vancouver Heritage Foundation in 2008 and 2010.

Location: Vancouver, BC
Client: The Robb Family
Completed: 2001 / 2008
Studio Team: Stephanie Robb (Project Architect)
Herman Kao
Project Team: Pechet and Robb art and architecture ltd.
JM Engineering Ltd.
Elisabeth Whitelaw Landscape Architect
Builder: Murray Wiseman / Jon Franklin
Photos: Nic Le Houx / Stephanie Robb
Distinction: 2005, Lieutenant-Governor of British Columbia Innovation Award for Architecture.
Lakewood Residence | 2010 | Uncategorized | Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *